kirkenes og øst-finnmark

– Polareventyret ved russergrensen!

Bli med oss på tur i ville, vakre Finnmark!  Vakker natur. Norsk, finsk og samisk kultur side om side.

Myldrende fuglefjell på Hornøya, dramatisk krigshistorie, kongekrabber og snøhotell. Varanger er et av verdens beste reisemål for arktisk fuglekikking. Den lille byen Kirkenes, som ligger nær den russiske grensen i nord, blir kalt for Barentsregionens hovedstad.

Vil du ha grensesprengende opplevelser nær Russland og Finland, er Kirkenes og området rundt reisemålet for deg.

På vinteren kan du bo på Kirkenes Snøhotell, et hotell som bygges opp på nytt hvert år og er åpent fra desember til det smelter i april. Temperaturen inne er konstant fire minus, men myke reinsdyr-skinn holder deg varm hele natten. 20 drømmeaktige rom som er unikt utskåret av mestere fra hele verden.

Eller du kan bo på Scandic Kirkenes hotell, som har åpent hele året rundt og ligger i sentrum av Kirkenes.

grensesprengende opplevelser

Vi kan anbefale et måltid på Gapahuken Restaurant i Sollia Gjestegård.  Et spisested med god mat og en helt spesiell atmosfære. Ligger vakkert til ved Pikevannet og panoramautsikt til Russland.

Med kjøkkenøy midt i restauranten kan man se kokken lage maten og kanskje avsløre noen hemmeligheter!

Vi tilpasser spennende program etter sesongen du vil reise! Snøscooter eller med våre huskyer som står klare for å ta dere med ut spennende turer.

Er du heldig kan du på rette årstid oppleve midnattssolen – en magisk sommerstemning.  Et rødgult skimmer hele døgnet.  Samme sol som vi ser på dagtid.  Om været er bra, bør du definitivt ikke sove bort «sumarnatta». Det gjør i alle fall ikke nordlendingene, som kan finne på å male huset, dra på fisketur eller ta et mildt sagt forfriskende bad, midt på natta.

Mulighetene er mange – vi skreddersyr etter budsjett og ønsker.

program etter sesong

Vinteraktiviteter

Vintrene i Øst-Finnmark er snørike og kalde, noe som er optimalt for scooter- og hundekjøring. Har du litt flaks, får du også nordlys på turen.  Havet her er et av verdens beste for havfiske.  Her kan du dra i land kveite, steinbit, torsk og ikke minst den berømte kongekrabben.

Sommeraktiviteter

Sommeraktiviteter er båtturer, vandring, fiske, jakt og klatring og selvfølgelig fugletitting.  Er du interessert i historie har Øst-Finnmark mye å by på.   Hamningberg er et gammelt nedlagt fiskevær – et av de få stedene som ikke ble brent ned av tyskerne under andre verdenskrig. Kirkenes ble bombet sønder og sammen og folk søkte tilflukt i Andersgrotta som i dag er museum.

På 1600-tallet trodde man at det bodde hekser i Finnmark.  91 mennesker, de fleste kvinner, ble brent på bålet.  Til minne om ofrene er det reist et monument på Steilneset i Vardø.

Flotte naturopplevelser får du på en tur ned Pasvikdalen, langs den russiske grensen. Pasvikdalen er blant annet hjem for Norges største bjørnestamme. Du kan kjøre snøscooter eller hundeslede – avhengig av årstid. Vi serverer kaffe/te og lunsj ute rundt bålet eller i vår Samiske lavvogamme.

En tur til den Sibirske Taigaskogen med guide kan anbefales. Eller til Barentshavet hvor vi kjører over høyfjellet til Grense Jacobselv, helt øst i Norge. Vi ser norske og russisk grensevaktstasjoner/tårn underveis. Vi besøker Kong Oscars II’s kapell og opplever Barentshavet i full prakt.

Aktiviteter som kan oppleves

Kongekrabbe-safari

Kongekrabbe-safari med elvebåt til den russiske grenselinjen ved Boris Gleb.

En unik opplevelse er å hente ferske kongekrabber fra våre krabbeteiner før vi setter kursen opp Pasvikelven til den russiske grensen. Vakker natur og et unikt fugle-, plante- og dyreliv. Vi får høre spennende historier fra denne delen av Norge.  Om Skoltesamene, helgenprinsene Boris og Gleb og den hellige munken Trifon av Petchenga. Vi får også se en russisk-ortodoks kirke med løk-kupler som kan beskues fra grenselinjen. Vi stopper ved grensen og tilbereder et herremåltid, bestående av kongekrabber med garnityr, vin, øl eller mineralvann og multer med krem til dessert. Kaffe eller te. Etter måltidet er det anledning til å få kjøpt avec, suvenirer m.m. Eller simpelthen bare sitte og nyte stillheten.

Kongekrabbe-safari med snøscooter (vintersesong)

Vi henter kongekrabbene fra våre teiner. Mens vår kokk tilbereder krabbene, drar vi på Langfjorden og den Sibirske Taigaskogen i Pasvikdalen med snøscooter. Med vår guide får vi innblikk i den spennende historien som er knyttet til grenseområdet mot Russland. Etter turen serveres kongekrabbene i vår lavvo. Til kongekrabbene serveres brød, majones og hvitvin. Kaffe og te.

Snøscootersafari til Finland

Vi kjører over høyfjellet til Neiden, besøker St. Georgs Kapell (Norges minste russisk ortodokse gudshus) og spiser lunsj på Neiden Fjellstue. Deretter besøker vi Nätämä i Finland og shopper taxfree på finsk side av grensen før vi returnerer til Kirkenes.

Nikel og Zapoljarnyj

Vi kan også besøke vår russiske nabo og gruvebyene Nikel og Zapoljarnyj. Ved norsk-russisk grense er det pass- og visumkontroll. Vår guide forteller om grenseoppgangen, kolonisering, kriger og skiftende nasjonalstater i området. Byen Nikel besøkes – en gruveby som ble anlagt for å ta vare på de rike malmressursene. Museet kan besøkes før vi fortsetter til Zapoljarnyj for lunsj og shopping i russiske butikker eller på markedet.

Kontakt oss