San Sebastian og bilbao

Gastronomisk reise til San Sebastián, Rioja og Bilbao.

 

En tur for deg som er livsnyter og verdsetter det gode måltid.

Velkommen til San Sebastian, den lille sjarmerende kystlandsbyen i Baskerland nær den franske grensen. Vakker viktoriansk arkitektur dominerer, og byen var en gang Europas hippeste badeby.

De fine strendene er der fortsatt, men i dag er det i første rekke mattilbudet som får folk til å valfarte til byen. Matnerder fra hele verden strømmer til.  Før reiste kjente kokker til Frankrike for å få inspirasjon, nå for tiden drar alle kokker til Spania. Her finner vi noen av verdens fremste gourmet-restauranter, og Baskerland er det stedet i verden som har flest restauranter med Michelin stjerner.

 

fantastiske Baskerland

guggenheim

Vi besøker også Bilbao – en forførende storby med sitt eventyrlig og gigantiske Guggenheim museum.  Mat, design og arkitektur er fremtredende også her. I smale og trange gater finner vi små barer som serverer Pintxos i alle varianter. Denne lille, lekre retten som smaker himmelsk.

Bli kjent med San Sebastian

Avgang med fly til Bilbao.  Vi blir møtt av reiseleder og i førsteklasses buss til vårt gode hotell i San Sebastian som har hentet inspirasjon fra filmverdenen og filmfestivalene i San Sebastian. Kort omvisning i byen før innsjekking på hotellet.   

Om kvelden middag på den kjente restauranten Akelarre som ble åpnet i 1974 av Pedro Subijana. Kjent som en av skaperne av den nye baskiske kokekunsten. Sammen med sin gode venn og stjernekokk Juan Mari Arzak reiste de Frankrike på kryss og tvers på jakt etter hemmeligheter. Restauranten har i dag 3 stjerner og er kjent for sin lokale sjømat, og tasting menyene med viner byr på opplevelser for alle sanser.

Ved ankomst i Bilbao blir vi møtt av vår guide og i førsteklasses buss fra flyplassen til San Sebastian.  Kjøreturen fra flyplassen tar ca. 1 time. Vi får en guidet tur igjennom San Sebastian før innsjekking på hotellet. San Sebastian ble valgt til Europas kulturhovedstad for 2016. Byen har bl.a. et moderne marinemuseum og et akvarium. I kystbyen Getaria, en halvtime fra byen, er det et motemuseum viet den lokale designeren Balenciaga. 

dag 1

dag 2

En reise i «pintxos»

Etter frokost til fots til et av San Sebastians Gastronomiske Samfunn. Der møtes menn for å lage mat sammen, slik britene møtes på sine puber for sin pint.  Vi kan være heldige å få besøke et av samfunnene for å lære å forberede pintxos – og til lunsj skal vi spise flott tradisjonell baskisk mat.

Ettermiddagen fri.

Om kvelden møtes vi til barrunde i gamle byen. Sammen med en pintxos guide går vi fra bar til bar for å spise pintxos.  Vi gjør som lokalbefolkningen bestiller en pintxos og et glass Txakoli – sprudlende vin på lokale druer.  Bardiskene bugner av denne lille, lekre retten. Utvalget er enormt og forskjellig fra bar til bar. Disse små gourmetfristelsene lages best i Baskerland.

dag 3

Vinsmaking & mat i Rioja.

Vi reiser til Rioja-området som er regnet som det beste vindistriktet i Spania. Mest kjent for sine kraftige rødviner. Vår vinekspert møter oss for avreise til vindistriktet. Han har gått mange år i skole i Frankrike, jobbet for å utvikle viner hos vinprodusenten Vivanco i mange år, og Jose gjør vår reise i vinens verden både levende og spennende. Vårt første stopp er hos denne store produsenten. Et nydelig sted med spennende museum.

På vår reise stopper vi i en liten landsby med kun 24 innbyggere og har lunsj hos to engasjerte brødre. Den ene er gourmetkokk og den andre vinkjenner. Her får vi omvisning i den spennende vinkjelleren med lagret vin helt tilbake til 1920. Kjøkkenet serverer hos en tastingmeny inkludert vin som er helt uforglemmelig. Stedet har fått stjerne i Michelin-guiden og er en opplevelse.

Vi reiser videre til en bodega som regnes som det beste stedet for vinsmaking.  Denne vingården lager fortsatt sine egne eiketønner og fantastisk vin.  Vi anbefaler å overnatte i en liten by ved Anboto-fjellet, den lille byen Axpe Achondo. Her bor vi på et chic hotell i praktfulle omgivelser.

Vi kan reise videre til San Sebastian for overnatting her. Men om du bor i denne lille fjellbyen eller du reiser tilbake til San Sebastian vil vi anbefale å spise middag på restauranten til den kjente grill-mesteren. I et lite veikryss utenfor allfarvei mellom landsbyen Axpe, San Sebastian og Bilbao ligger restauranten. Noen sauer beiter på de grønne åsene og midt på bondelandet  får vi øye på det gamle steinhuset. Ingen vil tro at dette er noe av det hippeste på internasjonal restauranthimmel.   Kjøkkensjefer, journalister og matkritikere valfarter til stedet. Her er det ikke snakk om molekylær gastronomi, kjemi eller høyteknologiske apparater – men motsatt vei – tilbake til mors kjøkken. All mat tilberedes på grillen. De har designet sine egne justerbare griller og skaper sitt eget kull fra skogen inkludert eple, oliven og eiketre. Han griller til og med iskremen og har blitt tildelt en Michelin-stjerne

Hjemreise

Vi spiser en god frokost og kjører direkte til Bilbao for sightseeing og litt tid på egen hånd.  Du kan velge om du vil ha lunsjen på Arzak restaurant – kanskje den aller mest kjente gourmet-restauranten i byen. Eller vi reiser til vingården med tre Michelinstjerner. Eieren har bestemt seg for å gjøre et prosjekt der han vil ”bringe maten til folket”, dvs at alle skal ha råd til å spise her.  Vi anbefaler en liten tasting meny med hvitvinen Txakoli som de lager selv. Aldeles nydelig! Kokken benytter seg kun av lokale råvarer. Stedet har egen hage og gartneri hvor de dyrker grønnsaker og urter. Rettene er et kunstverk både for øyet og ganen.

Etter et herlig måltid her reiser vi til flyplassen for avgang med fly fra Bilbao til Norge.

 

dag 4

Gourmettur med gode venner?